Zavolajte nám: 0905 233 467
Legionárska 1127/13, 926 01 Sereď, Slovenská republika

 
  • Vitajte na POMOCNÍČEK.sk

    Občianske združenie, ktoré pomáha rodinám s inak obdarenými detičkami.

Melisska2

Melisska je po 17-tich rokoch druhé narodené dieťa. Narodila sa v januári 2013. Bola pokojné bábätko, avšak málo plačúce, čo nám v tom čase neprišlo nijak podozrivé. V piatom mesiaci života sme po prvýkrát navštívili neurologické oddelenie z dôvodu slabého zdvíhania hlavičky.

Tento okamih bol zlomový a spustil doslova lavínu. Melisske na EEG vyšetrení zaznamenali výboje, epileptické záchvaty. Nasledovali nespočetné množstvá špecifikých vyšetrení pre určenie dôvodu týchto záchvatov. Melisske bola nasadená liečba antiepileptikami, ktoré žiaľ ani dodnes nedostala záchvaty úplne pod kontrolu. Melisska trpí epilepsiou. Epileptické záchvaty má niekoľkokrát do mesiaca, najmä počas spánku, kde stráca vedomie na niekoľko minút. Melisska má výraznú choreatetózu, čo znamená, že jej končatiny sú v neustálom kmitavom pohybe. Tieto neovládateľné pohyby ju veľmi obmedzujú, vyrušujú a bránia jej v cielenom pohybe. Nemá rovnováhu, je výrazne hypotonická. Je veľmi senzitívna. Nedokáže rýchlo spracovať prísun nových informácií, preto je často nervózna, plačlivá , predráždená. Rúčky sú pre Melissku ešte stále tabu. Nevie ich používať, nenačiahne sa samostatne za hračkou, nezapája ich nijako aktívne do hry, nevie sa samostatne najesť. Odmieta s nimi pracovať pri cvičení. Melisska nemá očný kontakt. Má diagnostikovaný astigmatizmus a strabizmus.
Napriek ťažkému výraznému psycho-motorickému zaostávaniu sa Melisska naučila už kopec vecí, ktoré sú pre zdravé detičky tak prirodzené. Naučila sa usmievať a plakať, prejavovať svoje emócie a požiadavky pokrikovaním. Zlepšila sa jej očná fixácia. Okolitý svet zachytáva krátkym pohľadom. Je vnímavejšia a dokáže sa oveľa viac sústrediť na drobné nenáročné činnosti. Krásne podrží v rúčkach hračku a vie si ju presúvať do úst. Jej momentálnym obrovským úspechom je, že sa naučila sedieť bez opory. Vie sa preguľovať a pásť koníčky. Vie si podržať fľašku pri pití. Za pomoci dokáže urobiť pár krôčkov. Má rada spev, hudbu, hranie na hudobných nástrojoch a hopsanie. Aj napriek výraznej mentálnej a pohybovej retardácii, napreduje krôčik po krôčiku. Žije si vlastným tempom vo svojom mini svetíku, avšak trpezlivo a s duchom bojovníka!
Melisskina nemá ešte stále stanovenú diagnózu. Nevieme akým ochorením naša dcérka trpí, aké sú jeho príčiny a možnosti liečby. Melisska je naším Slniečkom, ktoré každý deň svieti inak, preto aj každý deň s ňou je nevšedný, iný a pritom tak krásny a vzácny. Učí nás bezhraničnej trpezlivosti, láske, úsmevu, pokore a spokojnosti.

 

Melisska bola v projekte charitatívny kalendár „Malí – veľkí umelci s Danielom Hevierom“ vďaka snahe maminky a vďaka predaju kalendárov našim združením obdarovaný sumou 640,50€.

 

 

 

 

 

ŽIADOSŤ O POMOC

V prípade, že ste jednou z rodín, ktoré potrebujú našu pomoc, prosím neváhajte nás kontaktovať.

PODPORTE NÁS

Budeme veľmi vďační, ak nás podporíte. Je len na vás, akým spôsobom to urobíte. Možností je viac.

NAŠE PROJEKTY

Naše združenie organizuje rôzne podujatia s cieľom získať finančné prostriedky, ktoré následne putujú na pomoc zdravotne znevýhodneným deťom.

Narodenie dieťaťa je tá najkrajšia chvíľa v živote rodičov. Od tejto chvíle sa život stáva krajším, veselším, šťastnejším...

Deň za dňom dieťatko rastie, napreduje, učí sa novým veciam... no nie vždy tomu tak je. Nemá každá matka to šťastie, aby porodila zdravé dieťa a nemá každé dieťa to šťastie, narodiť sa zdravé. Ak ho aj má, môže mu veselé detstvo prekaziť zákerná choroba. Od tohto momentu sa začína nekonečný kolobeh vyšetrení, terapií, rehabilitácií a liečení. Neustále striedanie pocitov radosti a smútku, nádeje a beznádeje, odhodlania a strachu.

A práve pre tieto situácie je tu POMOCNÍČEK. Občianske združenie, ktoré vzniklo za účelom, pomáhať týmto deťom a ich rodičom, či už finančne, materiálne alebo emocionálne.

 

Novinky

O nás

Pomôcť a podporiť zdravie a telesnú kultúru handicapovaných detí do 25 rokov s telesným, mentálnym, kombinovaným postihnutím a psycho-motorickým zaostávaním či spomaleným psycho-motorickým vývojom.

Dve percentá z dane na Pravda.sk2percentamale

Facebook Denné Centrum

Facebook Pomocníček o.z.

Kontakt

POMOCNÍČEK o.z.
Legionárska 1127/13
926 01  Sereď
Slovenská republika


Telefonické kontakty
Denné centrum: 0949 444 797
Ing. Michaela Miškolciová: 0905 233 467


E-mail
pomocnicek@pomocnicek.sk 

Ochrana osobných údajov